Силното главоболие може да е признак на различни заболявания. По-трудно е

...
Силното главоболие може да е признак на различни заболявания. По-трудно е
Коментари Харесай

Как да не объркате инсулт с мигрена?

Силното главоболие може да е симптом на разнообразни болести. По-трудно е да се разграничат признаците на мигрена от деянията на инсулт. Нека да поговорим за техните характерности и да ви помогнем да определите разликата.

Характеристики на мигрена и инсулт

Мигрената е първична форма на болежка, която се появява епизодично. Придружава се от продължителни интензивни прояви. Това заболяване се трансформира в тестване за човек. Има проблеми със съня, работата, персоналния живот и почивката.

По-старото потомство е най-застрашено от инсулт: след 50 години. Мигрената пък е с по-слабо изразена възрастова предразположеност. От първичните му прояви страдат хора от 12 до 22 години. По време на мигренозен припадък съдовете на твърдата мозъчна обвивка се уголемяват. Болезнените чувства са по-често при тези, които имат нараснала възбудимост на мозъчната кора.

Характерни признаци на мигрена

Признаците включват гадене, което от време на време се развива в повръщане. Възможно замаяност със загуба на ориентировка в пространството и полусъзнание. Тялото става сензитивно към ярка светлина, миризми и звуци. Има случаи, когато болестта е съпроводено от неприятно храносмилане: запек.

Типични признаци на инсулт

Инсултът се демонстрира посредством остро нарушаване на кръвоснабдяването на мозъка, което поражда заради прекъсване или понижаване на храненето на клетките. Придружен от кръвоизлив в менингите. Има два типа: исхемичен и хеморагичен. В първия случай съдовете са запушени. Във втория: има кръвоизлив.

По време на офанзива човек изпитва и остро главоболие. Тук пораждат диагностични компликации заради приликата с мигрената. Появява се гадене, което може да докара до повръщане. Съзнанието се замъглява. За дълго време региона на лицето, ръцете и езика стават изтръпнали. Всеки десети пациент изпада в епилептичен пристъп. Човек престава да усеща мускулна мощ и тактилни чувства. Възможни са халюцинации. Характерът на деянията зависи от типа на инсулта.

Как да разпознаем инсулт и мигрена

Основни разлики:

По време на мигренозен припадък болката нормално се усеща в региона на слепоочието от едната страна на главата. Има пулсиращ темперамент. Изтръпването на лицето стопира в границите на 30-60 минути.

❗️При инсулт се следи остро главоболие без забележима причина. То настава с „ деформиране “ на половината лице: ъгълът на устните и клепачите падат. Пациентът на практика не усеща ръцете или краката. Може да загуби схващане или да изпадне в епилептичен пристъп. Възниква ненадейно увреждане или недоумение на речта.

❗️ Не забравяйте, че при първите признаци на инсулт при близки, би трябвало незабавно да се обадите на кола за спешна помощ. Това ще помогне да се сведат до най-малко последствията за здравето.

Ако установите, че имате мигрена, това ще помогне за облекчение на признаците: болкоуспокояващо въз основата на ибупрофен или парацетамол, лека закуска, доста течности, чаша кафе, отмора на мрачно място, леден компрес на челото или лек масаж.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР